Overhemden van een goede kwaliteit stof schijnen niet door. Het is zowel zakelijk als casual voor veel mensen belangrijk dat een overhemd niet door schijnt. Zeker voor witte overhemden, maar ook andere lichte kleuren zoals lichtblauw of roze. Jammer want het is eigenlijk helemaal niet heel moeilijk om een overhemd te vinden dat niet door schijnt, maar je moet wel bereid zijn om misschien iets meer uit te geven.

Overhemden van de beste kwaliteit kosten nu eenmaal meer, maar je zult merken dat je niet meer terug wil als je eenmaal een goed, niet doorschijnend overhemd hebt aangehad.

Waar moet je op letten bij het kopen van een overhemd als je niet wilt dat het doorschijnt?

  1. De stof
  2. De weving

het overhemd dat perfect bij je bowtie past zodat je er stijlvol bijloopt op een gala

1.    De stof

Voor overhemden worden stoffen van allerlei kwaliteiten gebruikt. Je kunt kiezen uit katoen, synthetische vezels zoals polyester, linnen, flanel, zijde, jeans en combinaties en mixen van die stoffen.

Een dik katoenen shirt, jeans overhemd of een overhemd van flanel zal minder snel doorschijnen. Een overhemd gemaakt van linnen zal sneller de neiging hebben om door te schijnen.

Let overigens ook op de pasvorm. Alhoewel niet het allerbelangrijkste voor wat betreft doorschijnen, zal een overhemd wat te strak zit, sneller doorschijnen en aftekenen dan een overhemd wat goed zit of zelfs aan de losse kant is.

2.    De weving

Er zijn zeer veel weeftechnieken. Je hebt vast wel eens een weefgetouw gezien. Dat is hoe vroeger de stoffen geweven werden. Alhoewel er steeds meer geïndustrialiseerd is, is de techniek in principe nog heel vergelijkbaar. Om stof te weven heb je lengtedraden nodig. Die liggen ´vast´. Daar doorheen komt de breedtedraad (of horizontale draad). De manier waarop de horizontale draad door de lengtedraden geweven wordt, bepaalt welke techniek er wordt toegepast. De meest eenvoudige techniek is ´Poplin´. Het is erg rechttoe rechtaan, waarbij de breedte draad telkens over een lengtedraad gaat en bij de volgende er weer onder duikt.

Een zeer complexe techniek is satijn. Waarbij de breedtedraad over een lengte draad gaat en vervolgens wel 4 lengte draden over kan slaan om weer boven te duiken. De draad die boven de eerste breedtedraad geweven wordt doet dat ook maar gaat precies over een andere lengtedraad heen.

Oké voordat we té technisch worden. De conclusie is vooral: Met een goede weving kun je al een hoop doorschijn-ellende voorkomen. Hoewel een Poplin of Oxford weving ook van hele goede kwaliteit kan zijn en niet per definitie hoeft door te schijnen, is het beter om te zoeken naar een twill of een visgraat weving. Deze weving zijn doorgaans wat ´robuuster´, maar kunnen voor de zomer wel wat aan de dikke kant zijn.

overhemd met een fantastische weving wat garant staat voor kwaliteit

Het is daarbij ook belangrijk of er met een losse draad geweven is, of dat de draden in elkaar gedraaid zijn. (1 ply of 2 ply). Een stof met 2 ply schijnt minder waarschijnlijk door. En dan ten slotte ook nog even: hoe fijner de draad, hoe beter de kwaliteit van de stof en misschien anders dan dat je zou verwachten, hoe minder waarschijnlijk dat het overhemd door schijnt.

T-shirt onder een overhemd

Toch een doorschijnend overhemd gekocht? Let dan op de volgende punten voor het dragen van een T-shirt onder je doorschijnende overhemd.

  • Draag je een stropdas? Kies dan liever voor een ronde kraag. Draag je je overhemd met de bovenste knoopjes open? Ga dan voor een V-hals. Het mooiste is als je T-shirt niet te zien is bij de kraag.
  • Let op de lengte van het shirt. Een te kort T-shirt floept de hele tijd uit je broek en dat is gewoon irritant. Maar met een te lang T-shirt krijg je bobbels van de hoeveelheid stof en dat is ook niet mooi. Het T-shirt hoor je zowel casual als zakelijk altijd in je broek te dragen als je er een overhemd over draagt.
  • Ga voor een T-shirt onder je overhemd altijd voor een kleur die overeenkomt met de kleur van het overhemd. Wit is altijd veilig en staat lekker fris, maar kan onder een licht overhemd wel extra doorschijnen. Ga voor lichtgrijs of beige om te zorgen dat het zo min mogelijk door schijnt.
  • Let op de mouwlengte. Wil je per definitie een shirt met lange mouwen onder je overhemd dragen? Bijvoorbeeld omdat het erg koud is, zorg dan dat de mouwen niet onder je manchetten vandaan piepen. Maar draag ook zeker geen te korte mouwen, want als ze je oksels niet bedekken, kan het T-shirt geen vocht opnemen van de oksels opnemen.

een tshirt voor onder het overhemd dat niet omhoog kruipt en lekker zit

BRON:

http://propercloth.com/reference/opacity-ratings/