Technologie staat nooit stil. En wat zou een oplossing kunnen zijn voor dat je katoenen of overhemden van synthetische materialen zo vaak moet wassen? Dat dagelijkse frustraties tot grote innovaties kunnen leiden bleek toen in 2013 het overhemden merk ´Wool & Prince´ werd gelanceerd. Weer een overhemden merk zou je kunnen denken, maar niets is minder waar. De overhemden van dit Amerikaanse merk hoef je namelijk nauwelijks te wassen. De oprichter draagt ze gewoon zo´n 100 keer voordat hij de overhemden in de wasmand gooit. Goed voor het milieu, handig voor onderweg, spaarzamer voor het waterverbruik en bovendien gewoon heel erg cool en mega duurzaam. Hoe kan het? Een shirt nooit meer wassen? Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? 

schapen die lekker lopen te grazen in de wei op een dijk

Wollen overhemden

Maar eigenlijk is het antwoord simpel. De overhemden zijn gemaakt van wol. Dat is vast niet het eerste materiaal waar je aan denkt als je over overhemden denkt. Maar toch kan het. En voordat je horrorbeelden krijgt aan de prikkelende wollen truien die je oma vroeger voor je breidde… Deze overhemden zijn van een heel ander type wol.

Maar eerst, wat zijn de voordelen van wol als het aan komt op draagcomfort? 

  • Wol is van nature ´veerkrachtig´ waardoor het niet kreukt. En alhoewel het kan zijn dat er wat kreukels in het overhemd zitten na een (zeldzame) wasbeurt… is strijken vrijwel voorgoed verleden tijd.
  • Wol gaat vervelende geurtjes tegen. Hoe dat werkt? Wol neemt meer vocht op en laat het makkelijker verdampen. Minder kans op shirts met ´oud zweet´ dus. Bovendien verfrist wol zichzelf. Laat het een nachtje buiten hangen of in een goed geventileerde ruimte en je overhemd ruikt weer helemaal schoon.
  • Wol is een isolerend materiaal. Het houdt je dus warmer in de winter, maar in de zomer koelt het juist. Je kunt de wollen overhemden dus het hele jaar door dragen.

Bovendien is wol duurzamer. Uit testen blijkt dat wol wel zes keer duurzamer is dan katoen. Maar ook de productie van wol is een duurzamer dan katoen. De schapen kunnen vaak grazen in gebieden waar landbouw anders niet mogelijk is. Hoe dan? Voor katoen worden soms zware chemicaliën gebruikt.

Vrijwel nooit meer wassen

De overhemden hoeven om bovenstaande redenen een stuk minder vaak gewassen te worden. De testers van het innovatieve overhemden merk droegen de overhemden in de beginfase wel 100 dagen zonder dat het shirt begon te stinken en ging kreuken. Een groot verschil met de katoenen shirts die elke dag of twee dagen gewassen moeten worden en bovendien gemakkelijk kunnen kreuken. 

Zolang het overhemd nog fris ruikt kun je een wollen overhemd dus eindeloos doordragen. Wel zo makkelijk als je veel reist, of gewoon niet van wassen (en strijken!) houdt. Eigenlijk is de enige reden om je overhemd te wassen als je per ongeluk bijvoorbeeld je koffie morst en de vlek eruit moet.

wassen is dramatisch en vindt bijna iedereen vervelend maar is noodzakelijk

Merino wol

Voor overhemden wordt Merino wol gebruikt. Dat komt weer van de Merino schapen. Het is het meest voorkomende ras ter wereld en de wol van dit schaap is geniaal. De wol is namelijk erg fijn, waardoor het zacht aanvoelt en niet kriebelt of jeukt.

De schapen zijn bovendien bijzonder productief. Ze groeien wel tot tien keer meer haartjes per vierkante centimeter dan andere schapenrassen. Origineel komen de schapen uit Noord-Afrika, maar ze kunnen eigenlijk overal leven waar schraal grasland is, en zijn inmiddels over de hele wereld wel te vinden. In landen als Nieuw-Zeeland en Australië worden de Merino schapen met andere schapen gekruist, om de kwaliteit van de wol nog verder te verbeteren voor een optimaal draagcomfort.

Onderhoud wollen overhemd

Als je enthousiast bent geworden van het idee om je overhemden een stuk minder vaak te hoeven wassen, zijn er nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Met welke dingen moet je nog rekening houden: 

  • Breng de overhemden het liefst naar de stomerij als ze dan eindelijk toe zijn aan een wasbeurt. Geen zin in? Je kunt de wollen overhemden ook wassen met koud water op een ´delicaat´ wasprogramma. Gebruik nooit chloor of wasverzachter.
  • Droog wol liggend, anders heb je kans dat het uitrekt en dat zou zonde zijn.
  • Berg wollen overhemden het liefst liggend op, in plaats van hangend. Om dezelfde reden.
  • Wollen kleding kun je ook buiten hangen tijdens een droge nacht. Het wol verfrist zichzelf dan eigenlijk.
  • Strijk een overhemd op het koudste programma als het nodig is, maar in principe zal je zien dat strijken helemaal niet meer nodig is. 

Zorg ervoor dat je je altijd aan de wasvoorschriften houdt. Als je dat doet, heb je met een wollen overhemd een investering die jarenlang mee gaat en waarbij je ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu! 

van schapenwol worden verschillende truien gemaakt zoals merino wol

BRON: https://youtu.be/0FxiuRu1PLc

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/29/prachtig-natuurlijk-materiaal-wol-maar-is-het-ook-duurzaam-a1482842