witte t-shirts wassen

Het wassen van witte t-shirts, daar zijn volgens mij al heel wat boeken over geschreven. Hoe krijg je van die gele plekken uit je witte t-shirts? Hoe blijven ze mooi wit in de was? Hoe kan je voorkomen dat je witte t-shirts krimpen door het veelvuldig wassen en drogen? Als je het internet afstruint dan kom je veel tips en trucs tegen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik me eigenlijk nooit druk maakte om mijn witte t-shirts. Hoe ze er uit zagen, of ze kort of lang waren, of ze gele plekken hadden. En specifiek het wassen daarvan. Ik besteedde nooit zoveel aandacht, als ze op waren (en dat was vaak al snel) dan kocht ik gewoon weer nieuwe. Vaak van die goedkope witte t-shirts omdat ik simpelweg en het geld niet wilde uitgeven en niet het nut zag van wat duurdere t-shirts. Tot ik het ondernemerschap proefde (webwinkels in overhemden) en ik de ambitie kreeg (op veler verzoek overigens) om het perfecte witte-t-shirt voor onder een overhemd te ontwerpen. En een van de kenmerken is dat het t-shirt ook in de was gewoon mooi wit blijft.

Witte t-shirts wassen – tips

Zijn er tips om bijvoorbeeld van die gele plekken uit je t-shirt te wassen? Jazeker, daar hebben we eerder al aandacht aan besteed. Want die gele plekken in je witte kleding, wie heeft ze niet? En belangrijker, hoe krijg je die uit je shirts gewassen? Met de hand, in de wasmachine?

Hoe blijven je witte t-shirts mooi wit in de was?

Dat is eigenlijk heel simpel. Zorg er in de eerste plaats voor dat je witte en bonte of gekleurde was echt van elkaar apart wast. Als het goed is gaat er dan niets fout. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je gekleurde sok over het hoofd ziet. Als je was toch verkleurd is, zet dan het verkleurde shirt in een emmer met azijn en laat even een paar uur weken. Danz al je zien dat je witte t-shirt weer wit is zoals ie was.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn witte t-shirts niet krimpen in de was?

Er zijn een aantal tips waarmee je kan voorkomen dat je witte t-shirts krimpen in de was. Al valt of staat de mate van krimp wel echt met de kwaliteit van het katoen en dus met de kwaliteit van het t-shirt. Zogenaamd premium Amerikaans katoen is van nature al sterker. Zelf gebruik ik voor het perfecte witte t-shirt Amerikaans katoen, waarbij ik 3 aparte vezels tot 1 vezel laat draaien in de weverij. Dat zorgt voor extra sterkte (extra kwaliteit) en beperkt de krimp tot nihil.

Een standaard-tip is om nieuwe kleding altijd even een uur in koud water te laten weken voordat jet het de eerste keer wast. Dat beperkt de krimp van het katoen. Ook belangrijk is dat je goed let op de temperatuur tijdens het wassen. In het waslabel staat aangeven welke maximum temperatuur je aan kan houden voor het betreffende kledingstuk.

En goed om te weten dat de meeste krimp wordt veroorzaakt tijdens het drogen in een wasdroger. Het beste is om je kleding na het wassen uit te hangen op een droog- of wasrek. Allemaal heel handig zo’n droger, maar het is wel de grootste oorzaak van krimpende kleding. Een droger zorgt er voor dat het vocht in je kleding verdampt. Dit gebeurt vaak met hoge temperaturen. Die trui die je netjes volgens de voorschriften op 30 graden gewassen hebt, wordt dan alsnog blootgesteld aan te hoge temperaturen. Kortom: kijk op het etiket naar de betekenis van wassymbolen of je kledingstuk wel in de droger mag. Laatste tip: leg je witte t-shirt nooit te drogen op de verwarming als je het net gewassen hebt. Je shirt droogt te snel waardoor de krimp mega is, maar ook de pasvorm wordt daardoor aangetast.