Gebruik van katoen op vele manieren

Vandaag de dag gebruikt onze samenleving meer katoen dan welke andere (draad) grondstof. En katoen is een van de meeste geldgenererend gewassen in Verenigde Staten. Alleen al op het niveau van de boerderij wordt per jaar meer dan 4,7 miljoen euro ($5.3 billion) besteed aan diensten en services. De verbouwing van katoen zorgt ook voor allerlei handel voor andere bedrijven en fabrieken in de keten.

De katoen productie zorgt voor een enorme economische activiteit
Verderop in de keten genereert het verwerken van katoen nog meer economische activiteit. Jaarlijk wordt voor meer dan 120 miljard euro besteed als gevolg van het verbouwen van katoen.

Een deel van ons dagelijks leven: katoen
Katoen is een deel geworden van ons dagelijks leven. We drogen onze gezichten en lichamen in katoenen handdoeken en duiken 's nachts onder de warme (katoenen) wol. Het kan werkelijk overal voor worden gebruikt va een spijkerbroek tot een schoenveter in kleding. Katoen wordt voor het grootste deel gebruikt voor thuisgebruik en kleding, maar industrieel worden er ook vele balen katoen verwerkt.

Katoenlinters

Het gebruik van de katoenplant: de katoenharen/pluksel en katoenlinter
Van de katoenplant worden de meeste delen gebruikt. Het belangrijkste deel is katoenhaar of letterlijk katoen 'pluksel' dat gebruikt wordt voor het maken van katoenen stof. Katoenlinters (katoenvezels die op de katoenbol overblijven) worden gebruikt voor het maken van cellulose voor het maken van plastix en zelfs explosieven. Katoenlinters worden ook gebruikt bij de vervaardiging van hoge kwaliteit papierproducten, matrassen, meubels en autostoelen.

Kijk hier voor alle 100% katoen T-shirts

Het gebruik van de katoenplant: de katoenzaden
De katoenzaden worden verpulverd waardoor drie verschillende bijproducten ontstaan: olie, meel en de schil. Katoenzaad olie wordt gebruikt om mee te koken en in salade dressings. De meel en de schillen worden apart of gezamenlijk gebruikt als voedsel voor het vee, gevogelte of vis - en als meststof.

Gebruik van katoenzaden

De overige delen van de katoenplant zoals de bladeren en stam worden gebruikt om de grond te verrijken voor de volgende oogst.

Lees verder in de In serie alles over katoen

  1. De geschiedenis van katoen
  2. Waarom is katoen belangrijk?
  3. Waar groeit katoen?
  4. Hoe groeit katoen?

Bronnen: Cotton.org, Wikipedia, CMO, fi.uu.nl

Dit artikel verscheen op ShirtsofCotton.com en is auteursrechtelijk beschermd. Plaats u bij gebruik van delen van deze tekst of een afgeleide artikel een linkje naar deze pagina?