Waar groeit katoen? Katoen groei in de warmere klimaten over de hele wereld. Katoen wordt met name geteeld in de Verenigde Staten, Oezbekistan, China en India. Maar het groeit ook in andere landen zoals Brazilie, Pakistan en Turkije. Maar de katoenproductie is ook belangrijk voor Burkina Faso, Mali en Benin. Burkina Faso en Mali zijn voor meer dan 80 procent van hun export afhankelijk van katoen, Benin voor meer dan 55%.

Waar groeit katoen: tropische en sub-tropische landen
Katoenplanten hebben veel zon en warmte nodig. Ze hebben ook veel water nodig. Katoenplanten groeien vooral in tropische en sub-tropische landen. Katoenplanten groeien tegenwoordig op grote plantages.

Waar en hoe groeit katoen? Katoen in de Verenigde Staten
In de verenigde staten wordt ongeveer 1,3 baal katoen en 1078 pond zaad gewonnen per hectare. Een baal katoen is ongeveer 500 pond. De winst per oppervlakte is tegenwoordig bijna 2x zoveel als in 1950. Dit is het gevolg van het beter gebruiken van land, een verbeterde planten varieteit, gebruik van machines, fertilisatie en verbeterde irrigatie. Ook worden ziekten, onkruiden en insecten beter bedwongen. Over de jaren is veel technisch en organisch onderzoek uitgevoerd dat zijn weg heeft gevonden naar de velden.

Interessant genoeg groeit nog steeds heel veel katoen in de Verenigde Staten en dan met name in de staten Alabama, Arizona, Arkansas, California, Georgia, Louisiana, Mississippi, Missouri, New Mexico, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee and Texas, Florida, Kansas and Virginia.

Katoen groeit overal ter wereld: American Cotton
Over het algemeen groeit katoen in de ontwikkelde en minder ontwikkelde landen. Het verschil met de katoenteelt tussen deze twee is enorm. De katoenteelt in de Verenigde Staten wordt bepaald door sterke gestandaardiseerde en gemachineerde omstandigheden. De katoen is genetisch gemanipuleerd of geoptimaliseerd en daarnaast wordt innovatie direct ingezet ter verbetering van de groeiomstandigheden: het is een sport geworden om zoveel mogelijk katoen per oppervlakte te winnen. Het katoen dat "American Cotton" heeft is daarmee heel consistent: het is altijd wit, het is altijd even wit als de vorige keer, het heeft langere strengen, brengt veel (katoen)haren op en is bree verrkijgbaar. Er worden zelfs merken katoen ontwikkeld waar de SUPIMA een voorbeeld van is (speciaal geselecteerde katoen waarvan alleen de langste strengen worden gebruikt).

Waar groeit katoen?

Katoen groeit overal ter wereld: de overige werelddelen
De katoenteelt in de overige delen van de wereld is minder ontwikkeld, maar daarmee niet niet ontwikkeld. Overal ter weeld wordt gebruik gemaakt van pesticiden, zaadveredeling en machines. Het kan ook niet anders om de grote markt in katoen bij te blijven houden.Veel katoen van de overige delen van de wereld is wat goedkoper en wordt steeds vaker vermengt met andere katoensoorten. Voor fabrieken is het ook steeds moeilijker om exact te bepalen welke stoffen exact worden gemaakt van wellke soorten katoen.

Kijk hier voor alle 100% katoen T-shirts

Waar groeit katoen en met de hand plukken

Meer dan 20 miljard dollar aan katoen
Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waarbij katoenplanten worden gebruikt die selectief zijn gekweekt zodat elke plant meer vezel opbrengt. In 2002 werd katoen geteeld op 33 miljoen hectare landbouwgrond. Dit leverde 21,3 miljoen ton ruwe katoen op, met een waarde van 20 miljard dollar.

Niet verantwoorde katoenteelt is schadelijk is voor het milieu
De gangbare katoenteelt is schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van de boeren die het verbouwen. Dit blijkt onder andere uit een onderzoeksrapport van de Universiteit Wageningen (Duurzaamheid van katoen,
de gevolgen voor mens en milieu (april 2006)). Er is veel kunstmest en pesticiden nodig om het goed te laten groeien. Van de totale hoeveelheid pesticiden die wereldwijd worden gebruikt komt 11% voor rekening van de katoenteelt, voor insecticiden is dit 25% Vaak zijn dit zeer giftige middelen, die bij ons allang verboden zijn.

Waar groeit katoen met machines plukken

Lees verder in de In serie alles over katoen

  1. De geschiedenis van katoen
  2. Waarom is katoen belangrijk?
  3. Waar groeit katoen?
  4. Hoe groeit katoen?

Bronnen: Cotton.org, Wikipedia, CMO, fi.uu.nl

Dit artikel verscheen op ShirtsofCotton.com en is auteursrechtelijk beschermd. Plaats u bij gebruik van delen van deze tekst of een afgeleide artikel een linkje naar deze pagina?