Had je maar een heren ondershirt aangehad: Je moet een presentatie geven aan hoog aanstaande mensen binnen bedrijf. Onderzoek? Check. Fact checking? Gedaan. Voorbereid? Ja. Mentaal… De presentatie lijkt dichterbij te komen en de tijd vliegt sneller voorbij dan de schaduw jou kan volgen. Dat is niet het enige wat vliegt. De angst vliegt je ook nog eens om de keel. Dat in combinatie met een verhoogde hartslag en een ontregelde temperatuur. Je pusht jezelf om naar voren van de ruimte te gaan en begint je presentatie. Eindelijk voel je je zelfverzekerder worden. Je begint te vertellen en gaat naar een hoogtepunt toe van je verhaal, zo ook je armen en daar is het… Zweetplekken! Na al de mentale voorbereiding is je presentatie naar de mallemoeren door de transpiratie. Wat ging er mis? Je bent een ondershirt vergeten.

Laten we eerlijk zijn. Zweetplekken zijn niet heel aangenaam om naar te kijken. Dat niet alleen… ze zuigen ook je hele zelfvertrouwen weg. Een ondershirt is de oplossing van het probleem. Alleen er zijn zoveel onder T-shirts. Wanneer kies je een ondershirt of onder T-shirt? Waar zoek je naar? Wanneer sluit een ondershirt mooi aan op je lichaam? Moet je een T-shirt met ronde nek of V-hals? Bij het kiezen van een ondershirt kom je voor veel vragen te staan. Deze gids legt je kort en bondig uit hoe je het perfecte ondershirt vindt.

ondershirt

Doel van een ondershirt

Voordat we naar de vele do’s en dont’s gaan, krijg je eerst antwoord op de vraag: waar dient het voor? Het antwoord is kort en bondig. Voor heel veel! Een ondershirt is geen nutteloos kledingstuk. Integendeel, het bezit zowel mentale als functionele waarde (laten we even terugdenken aan je presentatie van net). Puntsgewijs zijn de praktische toepassingen van als volgt:

 • Beschermt duurdere kledingstukken tegen lichaamsvlekken (zweetvlekken of vetvlekken). Het leidt ook tot minder frequente reizen naar de stomerij. Een ondershirt zorgt namelijk voor een extra laag van bescherming voor de absorptie.
 • Een ondershirt laat je lichaam er goed uit zien. De ongetrainde mannen zien er met een ondershirt opeens getraind uit door de meer zichtbare torso.
 • Een ondershirt functioneert ook prima als ondergoed.
 • Een ondershirt zorgt voor extra isolatie, aangezien een ondershirt de lichaamswarmte langer vasthoudt.

t-shirt dat aan het drogen hangt

Het verschil tussen een T-shirt en ondershirt

Het type ondershirt waaraan gerefereerd wordt in dit artikel mag niet verward worden met een T-shirt. Een ondershirt is namelijk:

 • Dunner en lichter in gewicht. Ondershirts moeten dunner zin, omdat ze dienen voor gelaagdheid bij een outfit. Een dik shirt zou voor veel ongemak zorgen.
 • Meestal grijs, zwart of wit.
 • Zeer getailleerd en strak. Ondershirts moeten strak om het lichaam zitten, zodat er geen rimpels of vouwen in verschijnen.
 • Langer in lengte. Het is noodzakelijk dat een ondershirt langer is dan het te dragen overhemd, zodat het goed kan worden opgeborgen in het overhemd. Het staat slordig als het ondershirt onder het overhemd vandaan floept.

v-hals t-shirt

Moet een ondershirt getoond worden wanneer je een overhemd draagt?

Een lastige vraag, waar niet 1,2, 3 antwoord op is.

 • De modebewuste man zegt nee. Dit is meestal omdat de rimpels en de comfort ter discussie gesteld worden. Het dragen van het juiste ondershirt (ronde hals versus v-hals) is met name een belangrijke factor.
 • Wanneer je alleen een ondershirt draagt om haar functionaliteit, dan is het je roeping. Wanneer je je er zelfverzekerd in voelt, dan moet je het vooral doen. Alleen onthoud wel: stijl is meer dan functionaliteit. Het gaat ook over in welke mate het ondershirt aansluit op je bovenlichaam en de kwaliteit van het materiaal.

Uiteindelijk blijven de meningsverschillen altijd een rol spelen in de modewereld.

Kun je een ondershirt gewoon dragen zonder overhemd

De meeste klassieke leraren in stijl zullen afwijzend reageren. Echter is het ondershirt steeds populairder geworden door de rebelse look of de klassieke bad boy look. Denk aan Marlon Brando, James Dean of Grease. Aangezien het destijds heel populair werd, is tegenwoordig het ondershirt ook geschikt als overkleding. Daardoor is het ondershirt tegenwoordig gelijk aan T-shirts.

Maar onthoud goed, een ondershirt is misschien wel hetzelfde als een T-shirt. Een T-shirt is niet hetzelfde als een ondershirt. Een ondershirt kan onder een overhemd, een T-shirt is daar niet goed geschikt voor.

Problemen van lage kwaliteit ondershirts

Niet alle ondershirts zijn gelijk geschapen. Shirts onder overhemden kunnen de volgende problemen met zich meebrengen wanneer ze van lage kwaliteit zijn:

 • Ondershirts van slechte kwaliteit slinken vaak na enkele wasbeurten.
 • Shirts onder overhemden die niet goed om je lichaam flatteren geven een armoedige uitstraling. In stijl gekleed gaan, gaat over er goed uit zien. Een armoedige uitstraling is het tegenovergestelde van dat.
 • Ondershirts van slechte kwaliteit zijn vaak vervaardigd uit polyester. Shirts onder een overhemd die van betere kwaliteit zijn vaak de 100% katoenen shirt of de T-shirts met wat elestaan erin (zo kan het nog strakker gedragen worden!).
 • Voortdurend nieuwe ondershirts kopen door de lage kwaliteit van de shirts onder overhemden leidt uiteindelijk tot een hoog kostenplaatje.

‘Let op-punten’ bij de aankoop van het juiste ondershirt

Er zijn verschillende punten waar je op kan letten wanneer je shirts onder overhemden wilt aanschaffen.

 • Een ondershirt moet lang genoeg zijn om in de tailleband te blijven. Dit zorgt voor een gestroomlijnde uitstraling.
 • Een shirt onder overhemd moet comfortabel zitten en niet schuren of wrijven over de huid.
 • Een shirt onder overhemd moet goed gepast zitten. Het ondershirt moet strak om het lichaam zitten en aanvoelen als ‘een tweede huid’.
 • Een shirt onder overhemd moet gemakkelijk en snel te wassen zijn. Bij voorkeur zijn ze snel schoon te maken en snel droog.
 • Koop een ondershirt van een maat te groot. Wanneer het ondershirt krimpt, staat deze je nog steeds goed. En hoe vaak een T-shirt ook voorgewassen en voorgekrompen is: een beetje krimp is helaas nooit te voorkomen. Katoen blijft een natuurproduct.
 • Draag een V-hals wanneer je een overhemd met een opening aan de voorkant.

grijs t-shirt