Tegenwoordig zijn T-shirts overal online te kopen. Er bestaan genoeg webwinkels waar je T-shirts online kunt kopen. Maar waar dien je op te letten? Welke maat? Welke stof? En wat zijn goede aanbieders?

T-shirts online kopen: waar kunt u op letten?
Bij het kopen van een T-shirt online zijn er verschillende dingen waar je op moet letten.

 1. De maat van het T-shirt
 2. De fit (strak, wijd)
 3. De stof van het T-shirt
 4. Ronde hals of v-hals T-shirts?
 5. De aanbieder (het merk)

Veilig online T-shirts kopen

1. Online T-shirts kopen: de maat van het T-shirt
Uiteraard is het weten van je maat het allerbelangrijkst. De meeste mensen weten van zichzelf wel of ze de maat S, M, L of XL hebben. Maar is dit wel echt zo? Tegenwoordig bevatten T-shirt een klein beetje elastaan – en als gevolg hiervan is een getailleerd T-shirt zeker mogelijk. Een maatje kleiner kan dan een prettig effect hebben. En ervaring leert dat mannen wel houden van een wat strakker T-shirt voor onder het overhemd. Online is er voldoende keus in T-shirt met een lichte taillering.

Online T-shirts kopen

Hoe meet je je maat? Neem een meetlint en plaats dit om je middel en borstkas (onder de oksel). Het aantal centimeters is de omvang. Let wel op, want sommige merken T-shirts meten de gehele omtrek en andere de halve omtrek. Hieronder vind je een indicatie van de maten bij online T-shirts:

 • Lengte 155-168cm; gewicht 60-75kg: maat XS (tenger)
 • Lengte 165-175cm; gewicht 65-75kg: maat S
 • Lengte 170-178cm; gewicht 70-80kg: maat M
 • Lengte 175-185cm; gewicht 80-90kg: maat L
 • Lengte 185-195cm; gewicht 90-100kg: maat XL
 • Lengte 195-205cm; gewicht 95-105kg: maat XXL
 • Lengte 185-200cm; gewicht 100-120kg: maat 3XL
 • Lengte 185-210cm; gewicht 110-180kg: maat 4XL

2. Online T-shirts: De fit van een T-shirt
De meeste T-shirts worden tegenwoordig gemaakt van katoen, katoen en elastaan en katoen en viscose. Door gebruik van elastaan en viscose krijgen T-shirts een lichte stretch. Zuiver katoen is 100% katoen en rekt eigenlijk niet. Er zijn een aantal fits te onderscheiden bij online T-shirts

 • normal fit T-shirts
 • normal fit T-shirts met stretch
 • getailleerde fit (strakke T-shirts)

De meest verkochte T-shirts zijn toch wel de normal fit T-shirts e normal fit T-shirts met stretch – waarbij steeds meer mannen kiezen voor normal fit T-shirts met stretch. Het blijkt dat je een T-shirt toch een beetje wilt voelen rond je lichaam. Daarnaast voorkomt dit lubberen van de T-shirts.

Online T-shirts kopen - alle soorten halzen

Hoe hoger het percentage elastaan of viscose hoe meer rek er in het T-shirt zit. Een normale verdeling van katoen en elastaan is 95-96% en 4-5% respectievelijk. Meer elastaan voegt weinig toe en maakt het meer als een elastiek. Voor een heel corrigerend T-shirt kan het wel zijn dat er 8%-10% elastaan in zit. Iets wat bij de dames veel normaler is.

3. De stof van het T-shirt
Zoals uitgelegd worden de meeste online T-shirts gemaakt van (zuiver) katoen, katoen en elastaan en katoen en viscose. Hieronder worden de eigenschappen kort toegelicht.

 • Zuiver katoen: 100% natuur, rekt niet, krimpt en zal gaan lubberen, kan harder worden na veel wassen.
 • Zuiver katoen en elastaan: 95-96% natuur, lichte rek, krimpt, gaat niet of minder lubberen kan harder worden na veel wassen.
 • Zuiver katoen en viscose: vergelijkbaar met elastaan, alhoewel viscose een echt chemisch product is. Er zijn mensen die hier op reageren (huidallergie). Dit product wordt meer gebruikt in de sportwereld. Dit terwijl het veel minder ademend. De oplossing hiervoor is dat er kleine gaatjes in de stof worden gemaakt.

T-shirts online kopen: Kwaliteit van katoen
De kwaliteit van het katoen is overigens een hele belangrijke indicator voor het online kopen van T-shirts. Katoen komt in een onmogelijk aantal soorten. Het beste katoen ter wereld komt uit de verenigde staten. De katoenplantjes zijn opgekweekt en geven jaar na jaar dezelfde kwaliteit katoen. De strengen katoen zijn gemiddelde langer en de kleur is witter. In andere landen wordt ook katoen gekweekt alleen is de kwaliteit van dit katoen meer afhankelijk van de weersomstandigheden en oogst van het jaar. Er worden ook minder pesticiden gebruikt. Dit klinkt in eerste instantie ‘natuurlijker’ – maar de meningen hierover verschillen. De hoeveelheid chemicaliën om het katoen wit te maken is hoger en door de mindere kwaliteit beschadigd de stof sneller – met als gevolg dat je een T-shirt minder lang draagt en sneller zal vervangen.

T-shirts online kopen - katoensoorten

4. Online T-shirts kopen: een ronde hals of V-hals T-shirt?
Er zijn tegenwoordig vele soorten T-shirts. Kort samengevat zijn er vier typen.

De T-shirts met een hoge hals worden over het algemeen gedragen onder een pak met das. Door de hoge sluiting heb je minder last van doorkijk (of zicht op een V-hals als je overhemd helemaal dicht is). En er zijn mannen die houden van een ronde hals (strak) of een V-hals dat wat extra ruimte biedt. Overigens is een hoog sluitend T-shirt is daarnaast ook warmer.

Immer onzichtbare T-shirts bestaan niet
Onzichtbare T-shirts bestaan niet. Een T-shirt valt op onder een overhemd om drie redenen. Een T-shirt merk kan dus nooit de garantie bieden dat een T-shirt onzichtbaar is.

 • Het overhemd is licht van kleur
 • Het overhemd is van een dunne stof gemaakt
 • Uw huidskleur en T-shirt hebben voldoende contrast (lees: kleurverschil)

T-shirts online kopen - onzichtbare t-shirts

V-hals T-shirts worden online ook steeds populairder. Er zijn twee soorten: een normale V-hals en een diepe V-hals. Het verschil laat zich al raden. Normale V-hals T-shirts worden gedragen door mannen met een paar knoopjes open – bijvoorbeeld in de zomer. De diepe V-hals wordt geassocieerd met een ‘Italian look’ met als gevolg dat een overhemd wijd open kan zijn.

5. De aanbieder van online T-shirts (het merk)
Er bestaan vele aanbieders van T-shirts online. Ieder met net wat andere kenmerken. Hieronder zijn een aantal onder elkaar gezet (nooit compleet natuurlijk). Het onderscheid wordt mede bepaald door de volgende factoren:

 • Merkbeleving: wil ik mij hiermee associëren?
 • Kwaliteit: hoe goed is het katoen nu werkelijk
 • Service: zijn ze aardig? Mag ik vragen stellen? Kan ik ruilen?
 • Prijs: wat betaal ik hier vervolgens voor?

Een aantal merken online T-shirts
Er bestaan talloze merken T-shirts die ook online worden verkocht. Een belangrijk onderscheid dat kan worden gemaakt is goedkoop versus kwaliteit. Een T-shirt dat minder kost dan 15 euro is vaak in grote aantallen gemaakt in lage lonen landen. De hoeveelheid (dichtheid) katoen ligt gemiddeld lager. Want hoe kan het anders? Het advies: Kies voor een kwalitatief T-shirt dat conform biedt en langer meegaat.

Veilig winkelen.Let bij het online winkelen ook op behaalde keurmerken. Een vertrouwd merk heeft veel beoordelingen en een keurmerk voor het veilig webwinkelen.

Veiling online winkelen - veilig online T-shirts kopen