Kunnen T-shirt in de droger: ja of nee? Volgens de wasvoorschriften mag het niet. Vaak mag je een T-shirt op maximaal 40 graden wassen en vooral niet in de (hete) droger drogen. En dit is met een reden. Hieronder vindt u alle informatie over het drogen van T-shirts in de droger.

kleding in droger

T-shirts in de droger: dat wordt erg heet!
Ten eerste wordt een droger soms enorm heet. Het kan tot wel 90 graden celsius heet worden. Als je dan bedenkt dat katoen een natuurproduct is dan kun je je voorstellen dat dit erg heet is. Het beschadigt het katoen.

Geen droger dan? Jawel hoor dit kan: op iedere droger zit een temperatuur knop om de temperatuur wat lager te brengen. Maximaal 40 of 60 graden is voldoende. Zo duurt het wel ietsjes langer.

T-shirts in de droger: let op het 'pillen'
Officieel zijn 'pillen' harde bolletjes stof die bovenop de kledingstof ligt. Pillen ontstaan door wrijving van een volumineuze stof door het dragen, wassen en drogen. De pillen ontstaan omdat de vezels van de stof die (microscopisch) op het T-shirt liggen zich om elkaar gaan wikkelen. Omdat kledign in een droger vaak duizenden malen wordt gekeerd en gedraaid is het risico op pillen veel groter. Daarnaast is de temperatuur ook lekker warm wat de draad lekker soepel maakt en daarmee T-shirt vatbaar voor pillen.

Je kunt pillen van T-shirts in de droger niet voorkomen. Wel kunt je het risico beperken. Door T-shirts alleen met elkaar te drogen. Of de T-shirts in een droger zakje te stoppen (een zakje met allemaal gaatjes, zoals voor vrouwen BH's).

T-shirts wel of niet drogen in de droger?

T-shirts in de droger: katoen krimpt!
Katoen is een natuurproduct. En natuurproducten houden niet van hitte. Natuurproducten krimpen door het wisselen van temperatuur van koud, naar heet, naar koud, etc. Door het krimpen en uitzetten in de droger vallen de stoffen 'beter' in elkaar en daarmee neemt het eigenlijk minder ruimte in. Op zich slim, maar voor de drager jammer. Het T-shirt wordt als gevolg namelijk ook kleiner door de droger.

Wat doe je tegen krimp? Zorg er wederom voor dat de T-shirt niet te heet wordt gedroogd. En stop ze niet altijd in de droger. Een T-shirt krimpt in de droger na 5 wasbeurten net zo snel als in de was na 50 wasbeurten - zonder drogen. Tenslotte: houdt altijd rekening met wat krimp en denk daarom eens na over extra lange T-shirts. Extra lange T-shirts krimpen ook in de droger - maar is net een beetje extra stof zodat ze het kunnen hebben.

T-shirts in de droger: Elastaan en viscose
Tegenwordig bevatten T-shirt ook steeds vaker elastaan of vicose. Elastaan is een elastisch materiaal dat de T-shirt een lichte stretch geeft. Vroeger werden T-shirt van 100% katoen gemaakt. Viscose geeft de T-shirt ook stretch, dit wordt vaker gebruikt bij hele strakke shirt bijvoorbeeld in de sportwereld.

Zowel elastaan en viscose T-shirts verliezen hun rekbare capaciteiten als ze te heet worden in de droger. Wederom let op de temperatuur van de droger. Ook worden de materialen uitgedaagd in de droger door het continue trekken en draaien. Dit kan de stretch wat beinvloeden en de T-shirt wordt flodderig maken na gebruik van de droger.

Wasinstructies voor de droger
Hieronder vindt u de uitleg van wasinstructies voor T-shirt in de droger. Een kruisje betekent niet in de droogmachine/droger. Dit zult u veelal op het label in uw T-shirt vinden. En u begrijpt ook wel waarom. Eén stip: lage temperatuur in de droger, twee stippen: hoge temperatuur drogen.

Wasinstructies voor T-shirt in de droger

T-shirts in de droger. Onze conclusie.
Het advies voor gebruik van een droger voor T-shirts is kort maar krachtig: liever niet. Maar als het dan moet met een lagere temperatuur. En gebruik voor de laatste vochtigheid een haakje in de wind of droog uw T-shirts boven een verwarming.