Kleding en T-shirts die pillen zien er slordig en onverzorgd uit. Je kunt deze stofjes wegplukken met de hand, maar dat is soms nog best een klusje. Een paar eenvoudige tips om pillen van T-shirts te voorkomen:

  • Vouw je T-shirts netjes op
  • Volg het was- en droogrogramma zoals staat aangegeven in het label
  • Was T-shirts binnenstebuiten.
  • Laat T-shirts in de buitenlucht drogen. Niet in de droger!

Voorbeeld van pillen op een T-shirt

Wat te doen bij -shirts die pillen?
Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je T-shirt. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je T-shirt te beschadigen. Pillen op een T-shirt haal je ook makkelijk weg met het rubberen borsteltje dat je ook weleens gebruikt voor bijvoorbeeld su├Ęde schoenen.

Laat je het liever over aan een professional? Je kunt je T-shirt ook naar de stomerij brengen. Zij zullen de pluisjes weghalen.

Makkelijk: T-shirts pillen machine
Tegenwoordig bestaan er ook simpele machientjes die pillen kunnen weghalen. Te koop bij een kledingspecialist of een grotere detailhandel.

Machine om T-shirt pillen te verwijderen

Wat zijn 'pillen' op T-shirts
Officieel zijn 'pillen' harde bolletjes stof die bovenop de kledingstof ligt. Pillen ontstaan door wrijving van een volumineuze stof door het dragen, wassen en drogen. De pillen ontstaan omdat de vezels van de stof die (microscopisch) op het T-shirt liggen zich om elkaar gaan wikkelen. Omdat kledign in een droger vaak duizenden malen wordt gekeerd en gedraaid is het risico op pillen veel groter. Daarnaast is de temperatuur ook lekker warm wat de draad lekker soepel maakt en daarmee T-shirt vatbaar voor pillen.

Het voorkomen van 'pillen' op T-shirts
Je kunt pillen van T-shirts in de droger niet voorkomen. Wel kunt je het risico beperken. Door T-shirts alleen met elkaar te drogen. Of de T-shirts in een droger zakje te stoppen (een zakje met allemaal gaatjes, zoals voor vrouwen BH's).

De belangrijkste tip om pillen te voorkomen is om wrijving te voorkomen.