Katoen is wereldwijd een van de belangrijkste grondstoffen voor de kledingindustrie (en T-shirts) en vele andere industrieen. Het is een waardevol gewas omdat slechts 10% bij de verwerking verloren gaat. Alles over katoen en T-shirts.

Katoen is katoen denken de meesten. Maar er is verschil. Veel verschil! Het ene katoen is het andere niet! Meer informatie over alle soorten katoen en katoengebruik in T-shirts.

Katoen een natuurlijke polymeer
Na behandeling blijft een natuurlijke polymeer van zuivere cellulose over. Deze cellulose is gerangschikt op een manier die katoen unieke eigenschappen geeft wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering. Elke vezel is samengesteld uit twintig tot dertig laagjes cellulose die keurig om elkaar heen gedraaid zijn. En dit is een perfecte basis voor het weven van doeken en maken van T-shirts

Kijk hier voor alle 100% katoen T-shirts

Katoen lijkt op een lege brandweerslang
Een katoenvezel heeft een kenmerkende structuur: een miniatuur lege brandweerslang, die om zijn as is gedraaid. Hierdoor ontstaan kurkentrekkerachtige windingen waarmee de vezels achter elkaar haken bij het spinnen. Hierdoor kunnen zeer fijne garens gesponnen worden voor gebruik in T-shirts.

katoen en katoensoorten in T-shirts

Katoen wordt na plukken op verschillende manieren bewerkt en behandeld. Hieronder een aantal termen uit de katoenindustrie.

Pima katoen
De zachtste en sterkste katoensoort is Pima Katoen. Pima katoen is vernoemd naar een indianenstam die deze katoenplanten verbouwden in de Verenigde Staten (Arizona). Tegenwoordig is dit de triviale naam voor katoent met een extra lange vezel dat geteeld wordt in onder andere de VS, Australiƫ en Peru. Pima katoen wordt ook wel eens Supima katoen genoemd en is erg populair voor gebruik in T-shirts. Pima katoen (ook wel amerikaans katoen) wordt tegenwoordig verbouwd in Amerika / Egypte en Turkmenistan.

Gekamd katoen
Een methode waarbij de kortere vezels worden verwijderd en de vezels goed parallel lopen. Het garen neemt de kleurstof dan beter op en wordt sterker, gladder en zonder balletjes (pillen). Dit soort katoen wordt veel gebruikt voor kleding en T-shirts.

Gekaard katoen
Een proces waarbij de katoenvezels al bij de productie van de garens parallel worden geplaats. Vergeleken met gekamd katoen is dit proces niet zo effen en heeft het meer vezels die uitsteken. De stof is vaak iets ruwer.

Ringgesponnen katoen
Dit katoen is zachter, gladder en heeft meer glans. Het is rond gesponnen zoals een ring.

Gemerceriseerd katoen
Het garen of de stof (of beide) worden behandeld in een bad van natronloog. De effecten zijn een hogere glans, een beter vermogen om kleuren op te nemen en te behouden, een sterker doek en minder krimpgevoelig.

Geborsteld katoen
Geborsteld, geruwd, gepeached, brushed. Dit zijn allemaal benamingen voor het zachter maken van het katoendoek.

Kreukvrij katoen
Een chemische behandeling van geweven stoffen, zodat deze na het wassen minimaal gestreken hoeven te worden. Naarmate meer gewassen wordt, zal het effect iets afnemen.

Alles over katoen in T-shirts