Niemand weet precies hoe oud katoen is. Maar wanneer is katoen ontdekt? Onderzoekers die op zoek zijn naar open katoen 'Bollcaves' hebben bewijs gevonden van katoenbolletjes en katoenkleding dat minstens 7000 jaar oud is. Ook werd katoen gevonden dat vergelijkbaar is met het katoen zoals we het nu kennen. Dat is de eerste registratie van katoen in onze tijd.

De geschiedenis van katoen

Geschiedenis van katoen: de eerste kledingstukken
Bij de Indus Rivier Vallei in Pakistan werd katoen gegroeid en gesponnen in (katoen)stoffen vanaf 3.000 BC/VChr. Op ongeveer hetzelfde moment worden bij de Egyptische Nijl de eerste kledingstukken van katoen gemaakt.

Arabische handelaars hebben de katoenen stoffen naar Europa gebracht vanaf ongeveer 8.000 AD/NChr. Toen C. Columbus Amerika ontdekte in 1492 is er zelfs al melding gemaakt van groeiend katoen bij de Bahama Eilanden. Vanaf 1500 AD/NChr is katoen wereldwijd geadopteerd en breed gebruikt.

Onderzoekers beweren dat Egyptenaren in 12.000 B.C. al katoen hadden en dat er katoen is gevonden in Mexicaanse grotten (katoenen doek en fragmenten van vezels die met veren en bont waren verweven) die ongeveer 7000 jaar oud waren.

Geschiedenis van katoen: eerste katoenzaden in Amerika
Katoenzaden zijn vanaf ongeveer 1556 in Florida en 1607 in Virginia geplant. Vele kolonisten planten vanaf rond 1616 katoen op de velden bij de James rivier in Virginia.

Voor het eerste machinaal gesponnen de geschiedenis van katoen

Katoen werd voor het eerst machinaal gesponnen in Engeland in 1730. Zowel de industriele revolutie als de uitvinding van de katoen 'gin' zorgen voor een ongelooflijke groei in productie van katoenen stoffen.

Het oudste katoen in de geschiedenis
De oudste bron heeft betrekking op Indische katoen. Katoen wordt in India al meer dan drieduizend jaar verbouwd en er wordt naar verwezen in de heilig geschriften (Veda's). Tweeduizend jaar later schreef de Griekse historicus Herodotus over Indische katoen: "Er zijn daar bomen die in het wild groeien, en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen. De Indiërs maken hun kleren van deze boomwol."

Kijk hier voor alle 100% katoen T-shirts

Geschiedenis van katoen: Wat is een katoen gin?

Een katoen gin is een machine die katoenvezels van zaden scheidt. De vezels worden verwerkt tot weefstoffen en de zaden worden gebruikt om katoen te telen - of voor het produceren van katoenzaadolie. De eerste moderne mechanische 'katoen gin' werd gemaakt door de Amerikaanse uitvinder Eli Whitney in 1793, en gepatenteerd in 1794. Overigens wordt de naam Noah Homes ook genoemd als mogelijk uitvinder twee jaar eerder. De uitvinding van de cotton gin bracht een enorme verbetering in de fabricage van katoen waardoor de teelt van katoen. Katoenen stoffen konden tot 10 maal sneller gewoven worden.

De katoen gin veranderde de geschiedenis van katoen

De katoen gin maakt het mogelijk om grote hoeveelheden katoen draad te leveren aan de katoenindustrie. Binnen 10 jaar steeg de waarde van de totale katoenoogst van $150,000 tot meer dan $8 miljoen.

Katoen verwerking verhuist naar Engeland
De Indische katoenindustrie raakte in verval ten tijde van de Britse industriële revolutie. De uitvinding van de Spinning Jenny (1764) en de spinmachine van Richard Arkwright (1769) maakten goedkope massaproductie in het Verenigde Koninkrijk mogelijk. De productiecapaciteit werd verder verbeterd toen Eli Whitney in 1793 een machine uitvond die de katoenvezel snel kon scheiden van de zaaddozen en de vaak kleverige zaden.

Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waarbij katoenplanten worden gebruikt die selectief zijn gekweekt zodat elke plant meer vezel opbrengt. In 2002 werd katoen geteeld op 33 miljoen hectare landbouwgrond. Dit leverde 21,3 miljoen ton ruwe katoen op, met een waarde van 20 miljard dollar.

Lees verder in de In serie alles over katoen

  1. De geschiedenis van katoen
  2. Waarom is katoen belangrijk?
  3. Waar groeit katoen?
  4. Hoe groeit katoen?

Bronnen: Cotton.org, Wikipedia, CMO, fi.uu.nl

Dit artikel verscheen op ShirtsofCotton.com en is auteursrechtelijk beschermd. Plaats u bij gebruik van delen van deze tekst of een afgeleide artikel een linkje naar deze pagina?