oorzaak navelpluis

De oorzaak van navelpluis

Hoe komt het toch dat je vaak navelpluis, opeenhoping van wollige pluisjes in je navel, of ook wel buikpluis genoemd, krijgt van bijvoorbeeld je witte t-shirt? Waar komt dat navelpluis dan vandaan? Geloof het of niet, maar er is zelfs een pagina op Wikipedia aan gewijd. Maar dat navelpluis of buikpluis, hoe je het ook noemt, echt een serieus wetenschappelijk onderwerp is, getuigt wel uit het feit dat de Universiteit van Sydney er een heus wetenschappelijk onderzoek naar heeft verricht. Dus die pluisjes in je navel van je witte t-shirts of andere kleding, hoe zit dat nou eigenlijk? En hebben alleen mannen last van navelpluis, of overkomt vrouwen dit ook?

De kwaliteit van witte t-shirts oorzaak van navelpluis?

Nee, de oorzaak is niet direct je witte shirt of de mate van kwaliteit daarvan. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van pluisjes in je navel is je buikbeharing, de omvang van je borsthaar en jawel, de mate van hoeveelheid schaamhaar. Mannen met veel borsthaar of schaamhaar hebben meer kans op grotere hoeveelheden navelpluis dan mannen met geen of weinig borsthaar of schaamhaar.

  • In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam. Deze migratie is het gevolg van de wrijving tussen lichaamsbeharing en ondergoed.
  • Bij vrouwen komt navelpluis minder voor vanwege hun kortere en fijnere lichaamsbeharing. Omgekeerd komt het bij oudere mannen meer voor vanwege hun ruwere en zwaardere beharing.
  • De blauwachtige kleur van navelpluis wordt veroorzaakt doordat de meeste kleding blauwe vezels bevat.
  • Navelpluis is volstrekt onschuldig en er is geen andere actie vereist dan het min of meer regelmatig verwijderen ervan.
  • Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar

Werelrecordhouder navelpluis verzamelaar

Er is zelfs een heuse wereldrecordhouder van het verzamelen van het meeste navelpluis. De Australiƫr Graham Barker uit Perth is in het bezit van deze titel. Hij verzamelt dagelijks ongeveer 3,03 mg per dag. Opvallend is dat zijn navelpluis overwegend rood van kleur is, terwijl hij zelden rode kleding of t-shirts draagt. De oorzaak is waarschijnlijk het gebruik van rode handdoeken.