Wat is de beste lengte of de juiste lengte voor een T-shirt? Stel: je staat ergens in een winkel. Of bent aan het werk. En dan kruipt je T-shirt uit je broek. Te korte T-shirts zijn een probleem van de jaren '90 - tegenwoordig zijn er vele (goede) aanbieders van lange T-shirts. En met enig mazzel zijn de T-shirts al voorgekrompen en voorgewassen. Maar wat is de beste lengte?

Wat is de beste lengte van een T-shirt?
T-shirts worden in het algemeen op twee manieren gedragen. Dit maakt dat er twee antwoorden mogelijk zijn op deze vraag.

  • Prive - op een broek/spijkerbroek
  • Zakelijk - onder een overhemd/pak

De beste lengte van een T-shirt

Prive: de beste lengte T-shirts
Prive worden T-shirts vaak met een broek of spijkerbroek gedragen - "zichtbaar gedragen". Een T-shirt wordt dan in of uit de broek gelaten. Voor de T-shirts die ook nog in de broek moeten passen wordt aangeraden om vanaf de broekrand 10 centimeter stof te meten. Een T-shirt zal dan nog wat krimpen zodat er 4-6 centimeter overblijft. Let op! Wanneer een T-shirt is gemaakt van 100% katoen dan kan de krimp nog ietsjes meer zijn.

Advies: pas het T-shirt aan en zorg voor minimaal 10-12 centimer onder de rand van je broek. Wellicht is het T-shirt dan ietsje te lang, maar na een aantal keer wassen zit het prima.

Zakelijk: beste lengte T-shirts
T-shirts worden in zakelijke sfeer onder een overhemd (en pak) gedragen. Vaak zijn de T-shirt dan ietsje langer zodat ze goed om de kont vormen (en een rare ribbel wordt voorkomen). T-shirts voor onder een overhemd zijn gemiddeld langer. Er wordt aangeraden om vanaf de broekrand 16 - 20 centimeter stof te meten. Een T-shirt zal dan nog wat krimpen zodat er 10-12 centimeter overblijft. Het is dan nte lang genoeg voor in je broek en je hebt dan zo ongeveer 10 centimeter marge (om te bukken, strekken, etc.) ... ruim voldoende

Beste lengte T-shirts voor zakelijk gebruik

Wistje dat: Ieder T-shirt krimpt tussen de 4-6 centimeter
Dat weten we omdat we dit hebben getest. Een T-shirt krimpt bij regelmatig wassen (minimaal 5 wasbeurten) 4 centimeter en bij veel wassen en gebruik van de droger 6 centimeter. Overigens is dit gemeten in de maat L (large). T-shirts in kleinere of grotere maten zullen respectievelijk minder en meer krimpen, alhoewel dit verschil marginaal is. Maar wel relatief aan de lengte.

De juiste en beste lengte van een T-shirt

Een te hete droger is funest
Katoen is een natuurproduct. Een T-shirt te heet wassen, met chemicalien wassen of te vaak en te heet in de droger stoppen is funest. De katoenvezels reageren en krimpen (haken aan elkaar vast) waar door een T-shirt steeds kleiner wordt. Het gebruik van de droger is daarentegen wel erg prettig (en snel). Houd ten aanzien van het bovenstaande rekening met meer dan gemiddelde krimp. Wanneer er voldoende ruimte is dan kan dit een kleiner probleem vormen. Let wel! T-shirts met een beetje elastaan (stretch) kunnen niet tegen de enorme hitte: een droger is dus prima, maar niet te heet. Zeker niet te heet.